Halil İbrahim Yılmaz, Nijer’den Dünyaya “Yeşil Ekonomi” Mesajı Verdi
ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Nijerya’daki “1. Nijer Yeşil Ekonomi Zirvesi”nin “Sürdürülebilir Tarım” oturumuna konuşmacı olarak katıldı.
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Nijer Eyaleti Valiliği, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Bankası tarafından Nijerya’nın Nijer Eyaleti’nde gerçekleştirilen “1. Nijer Eyaleti Yeşil Ekonomi Zirvesi”ne katıldı. Zirve’nin “Sürdürülebilir Tarım” başlıklı oturumunda konuşan Yılmaz konuşmasında T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Dünya Bankası desteğiyle hayata geçirdiği Türkiye İklim Dostu ve Rekabetçi Tarımsal Büyüme Projesi’ne (TUCSAP) değinerek, Proje’nin sürdürülebilir ve rekabetçi tarımsal büyüme için kapasiteyi güçlendirmeyi ve Türkiye'nin hedeflenen bölgelerinde iklim dostu tarımın kullanımını teşvik etmeyi amaçladığını belirtti. Yılmaz, Ankara Ticaret Odası olarak, Nijerya’daki tüm kurumları, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iklim krizine uyum konusunda şimdiye kadar edinmiş olduğu deneyim ve uzmanlıktan faydalanmaya davet ettiklerini dile getirdi.
Yılmaz, iklim krizi ve sürdürülebilirliğin dünyanın ve insanlığın geleceği açısından en kritik konu olduğunu belirterek, dünyanın dört bir yanında bu nedenlerle yaşanan sorunların sıklaştığını ve tüm insanlığı etkilediğini söyledi.
Tarım arazilerinin ve sulanabilir arazilerin oranının azaldığına dikkat çeken Yılmaz, iklim değişikliğinin etkisini arttırdıkça olağanüstü hava olaylarının tarımsal arazileri tahrip ettiğini, kıymetli toprakların denize sürüklendiğini ve su kaynaklarının da kirlendiğini söyledi. Tüm bu yaşananların sonucunda ekosistem bozulduğunu, biyoçeşitlilik kaybı yaşandığını belirten Yılmaz, gıda güvencesi, yani gıdanın uzun vadede yeterli miktar ve kalitede tedarik edilebilirliğinin, günden güne azaldığını kaydetti.
Tarımda teknoloji kullanımı ve sürdürülebilir tarım uygulamaları hakkında örnekler veren Yılmaz, bütün bu tekniklerin uygulanabilmesi için öncelikle üreticilerin söz konusu teknolojilere erişebilmelerinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Bu çerçevede çiftçilere yönelik özel finansman çözümlerinin geliştirilmesi önem kazandığını belirten Yılmaz, çiftçilerin ihtiyaç duydukları destekleri alamamalarının, umut vadeden çözümlerin üretim süreçlerinde kullanılamaması anlamına gelebildiğini, bunun hepimizin geleceğini tehlikeye attığını kaydetti.
Yılmaz’ın katıldığı oturumda, Afrika ve ABD’de Bill/Melinda Gates Vakfı olmak üzere birçok araştırma merkezinde baş araştırmacı olarak görev alan Prof. Babatunde Obilana, 20 yılı aşkın bir süredir yenilenebilir enerji alanında çalışmalar yürüten, bilim insanı, akademisyen, danışman ve proje yöneticisi olarak Avrupa ve Afrika'daki kurumlarda görev üstlenen Dr. Solomon Nwabueze Agbo, Nijerya'da kamu ve özel sektörde inşaat, otoyol tasarımı ve bina yapısal tasarımları alanında uzman Sufyan Danjuma Ibrahim ile Prof. Dr. Ing Ayodele Ajayi de konuşmacı olarak yer aldı.
Nijer Eyaleti özelinde, Afrika’dan başlayarak dünya genelinde başlatılması ve devam ettirilmesi için politika ve uygulama stratejilerinin oluşturulması hedeflenen Zirve’de ulusal ve uluslararası yatırım olanakları, iş birlikleri, farkındalığın ve toplumsal katılımın artırılması için atılması gereken adımlar da ele alındı.