Halil İbrahim Yılmaz, II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde
Halil İbrahim Yılmaz, II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde
Anadolu’nun Yöresel Ürünleri Ankara’dan Dünyaya Açılıyor... “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”, Oturumları, Eğitim Programları, Fuar Ve Etkinlikleriyle Kamuoyunun Yoğun İlgisini Çekti.
2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, 57 bin kişilik katılımcı sayısıyla türkiye’de konusunda bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük etkinlik oldu. 3 gün süren zirvede, iki açılış konferansı, ve 63 sunumun gerçekleştiği 12 oturumda coğrafi işaretli ürünler konusu bütün detaylarıyla ele alındı. Zirvenin ev sahipliğini üstlenen ATO Başkanı Baran: “Coğrafi işaretli ürün konusunda bir farkındalık ve bilinç oluşması için önemli bir çalışmaya imza attık. Sıra markalaşma ve ticarileşmede” dedi.
Uluslararası Kuruluşlar Cİ Zirvesinde
Zirve’ye çok sayıda uluslararası kuruluşun temsilcisi de konuşmacı olarak katıldı. Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Organizasyonu OriGin Başkanı Claude Vermot-Desroches, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü Görevlisi Dmitry Zvyagintsev, Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler Birimi Direktörü John A. Clarke, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı Hukuk Müşaviri Marina Foschi, Avrupa Toplulukları Ticari Marka Birliği Coğrafi İşaretler Komitesi Başkan Yardımcısı Boris Palma, Milano Micocca Üniversitesi Hukuk Profesörü Dr. Benedetta Ubertazzi. Kaliteli Tarımsal Gıda Ürünlerinin Korunması ve Değerlendirilmesi Vakfı (Qualivita) Başkanı Cesare Mazzetti yabancı konuşmacılar arasında yer aldı.
Halil İbrahim Yılmaz: “Ankara, Coğrafi İşaretli Ürünler Konusunda Büyük Bir Mirası Elinde Tutuyor…"
“II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” üreticilere yeni iş kapıları da açtı. Coğrafi işaretli yöresel ürünlerini tanıtmak amacıyla sergide stant açan üreticiler ile perakende zincirlerin satın alma yöneticileri ile yabancı heyetler, ATO’nun ikili görüşmeler (B2B) için hazırladığı stantta bir araya geldi. Bulgurdan tereyağına, pekmezden pestile kadar birbirinden ünlü yöresel ürünlerin üreticileri, alıcılarla iş görüşmesi yapma imkânı buldu.
ATO’nun Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirdiği “II. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi”ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Verimlilik Vakfı, Ankara Üniversitesi, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA) da destek verdi.
Ankara Valisi Vasip Şahin: “17 Ürün Ankara İçin Çok Az”
Ankara Valisi Vasip Şahin, coğrafi işaret tescillerinin sadece ekonominin konusunu olmadığını belirterek “Coğrafi işaret son dönemin gelişen ve öne çıkan bir olgusu. Türkiye mevcut potansiyeli itibari ile en az 2.500 civarında tescillenebilecek ürüne sahip. Bunu mümkün olan en kısa zamanda dünyaya tanıtıp kabul ettirmekte bizim görevimiz olmalı. 17 tane coğrafi işaretli ürün Ankara için çok az bir sayı. Bugün kitabımızın lansmanı ile beraber tekeri döndürecek ilk hareketi yapmış olduk devamının da geleceğini umuyoruz” diye konuştu.
Mansur Yavaş: “Ürünlerimizi, lezzetlerimizi ekonomiye kazandırabilmek için gece gündüz çalıştık”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, konuşmasında farklı iklim özellikleri ile bereketli topraklara sahip Türkiye’de her ilin hatta her ilçenin kendine has lezzetleri olduğunu belirterek, milletin kendi değerlerinin ve lezzetlerinin farkında olması gerektiğini söyledi. Yavaş, Beypazarı Belediye Başkanı olduğu dönemde Beypazarı Kurusu için coğrafi işaret tescili aldıklarını ve üretim miktarının günlük 100 kilodan 5 tona çıktığını anlattı. Beypazarı’nda bilinen bu ürünün tescil sayesinde tüm yurtta bilinir hale geldiğini kaydeden Yavaş, “İlçemizin üretimine, istihdamına, turizmine nasıl katkı sağlayabiliriz dedik ve kollarımızı sıvadık. Ürünlerimizi, lezzetlerimizi ekonomiye kazandırabilmek için gece gündüz çalıştık. Bizler yeni bir değer oluşturmadık, var olan değerlerimizi tanıttık” dedi.