Haberler

Halil İbrahim Yılmaz, 7. Çağdaş Sanat Fuarı ArtAnkara'da

Etkinlik - Nisan 2021

Ankara Kent Konseyi Başkantteki Tüm Sanat Etkinliklerini Destekliyor, Sanatın Kalbi Başkantte Atıyor

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve Kültür ve Sanat Çalışma Grubu “Kültür ve Sanatın Başkenti Ankara” mottosu ile ArtAnkara’da

Ankara Kent Konseyi Kültür ve Sanat Çalışma Grubu “Kültür ve Sanatın Başkenti Ankara” mottosu ile ArtAnkara’da farklı günlerde farklı etkinliklere imza attı. Kültür Sanat Çalışma Grubu bünyesinde yer alan Ankara Sanat Merkezi, ANTİYAP gibi topluluklar fuar boyunca fuaye alanında pandomim gösterileri, dans gösterileri ve sokak tiyatroları başta olmak üzere birçok gösteri sergiledi.

“Büyük Kentlerde Kent, Kültür ve Sanat Hayatının Dinamikleri”

30 Mart - 03 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen 7. ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı ATO Congresium’da Başkentli sanatseverlerle sanatçıları buluşturdu. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Kent Konseyi’nin de birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığı fuara sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Fuarın ilk gününde Ankara Kent Konseyi tarafından “Büyük Kentlerde Kent, Kültür ve Sanat Hayatının Dinamikleri” konulu bir panel düzenlendi. Moderatörlüğünü 21. Dönem Ankara Milletvekilli Şevket Bülend Yahnici’nin yaptığı panele; Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Rahmi Koç Müzesi Müdiresi Özgür Ceren Can ile Erimtan Müzesi Müdiresi ve Arkeoloji- Sanat Danışmanı Nazan Gezer konuşmacı olarak katıldı. Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz panelde yaptığı konuşmada, Başkent’te sanata verilen öneme ilişkin önemli tespitlerde bulurken kültür ekonomisinin kazanımlarına dikkat çekti.

Şevket Bülend Yahnici: “Ankara, kültür ve sanatın Başkenti olmalıdır”

Geniş katılımlı panelde ArtAnkara’nın Başkent için önemli bir sanat olayı olduğunu vurgulayan Şevket Bülend Yahnici, “Ankara, kültür ve sanatın Başkenti olmalıdır. Bu noktada ArtAnkara çok önemli işler yapıyor. Bu senede katılımcı kalitesi olarak çok başarılı bir fuar geçireceğimize inanıyorum” sözleriyle panelin açılışını yaptı.

Halil İbrahim Yılmaz: “Ankara’da Kültür Ekonomisi Konuşulmalı”

AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ise 34 ilden 13 bin 499 denek üzerinde yapılan anket verilerini paylaşarak, şu tespitlerde bulundu: “Kültür ve ekonomi birbirinde uzak kavramlar gibi görünseler de aslında iç içedirler. Türkiye, sanata ve kültüre katkı sunan 163 ülke arasında 58. sırada yer alıyor. Aslında Türkiye’nin ilk beşinci sırada yer alması gerekir. Toplumun yüzde 39’u hiç kitap okumuyor, yüzde 47’si hiç dergi okumuyor, yüzde 49’u hiç sinemaya gitmiyor, yüzde 57’si vcd, dvd, internet üzerinden sinema izliyor. Yüzde 66’sı hiç tiyatro, bale veya opera gibi sahne sanatlarına gitmiyor, yüzde 81’i hiç enstrüman çalmıyor ve yüzde 86’sı hiç hobi kurslarına gitmemiş. Bu önemli araştırmaya göre en ilgi çekici istatistik ise yüzde 85 İle televizyon izleme aktivitesinin öne çıkması. Bütün bu veriler, Türkiye’de toplumun kültür-sanat hayatına katılım konusunda sınırlı bir çaba içinde olduğunu gösteriyor. Fakat Kültür ve Sanat’ın başkenti olarak nitelendirdiğimiz Ankara’da farklı bir tablo karşımıza çıkmaktadır. TÜİK’in 2019 verilerine göre; Ankara’da pandemi öncesi 21 bin 623 koltuk kapasiteli 61 tiyatro salonunda 4 bin 365 gösterim gerçekleşmiş ve 1 milyon 23 bin 52 kişi izleyici olarak katılmıştır. Yine pandemi öncesi Ankara’da 31 bin 226 koltuk kapasiteli 227 sinema salonunda 5 bin 287 sinema gösterimi gerçekleşmiş ve 6 Milyon 587 bin 877 kişi katılım göstermiştir. Bu istatistikler göstermektedir ki Ankara’da nüfusun büyük çoğunluğu sanata ve kültüre ilgi göstermektedir.”

Halil İbrahim Yılmaz: "Kültür Ekonomisi’nin Katma Değeri Çok Yüksek”

Kültür ve Sanat ekonomisinin en önemli yanının sağladığı katma değer olduğunu ifade eden Yılmaz, kültür ekonomisinin katma değerine yönelik veriler paylaştı: “Kültür ekonomisi katma değer yaratma potansiyeli bakımından genel ekonomi ortalamasının çok üzerinde. Bir örnekle anlatmak gerekirse, kültürel sektörlerde üretilen toplam katma değerin elde edilen toplam gelir (ciro) içindeki payı 2017 yılında %25’tir. Yani, kültür ekonomisinde üretilen her 100 birim cironun ortalama 25’i katma değerdir. Türkiye’deki tüm sanayi ve hizmet sektörlerinin aynı gösterge bakımında ortalaması ise sadece %15 olarak istatistiklere yansımaktadır. Bu rakamlar kültür ekonomisinin ülkemize katkısını ortaya koymaktadır.”

İstanbul Kültür Sanat Vakfı Örneği 

Kültür Sanat Etkinliklerinin verilen desteklere karşılık çok büyük ekonomik katkı gerçekleştirdiğini ifade eden Yılmaz, İstanbul Kültür Sanat Vakfı üzerinden örnek verdi:“Bu etkiyi en iyi somutlaştıran çalışmalardan bir tanesi, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) 2012 yılında yayınladığını Ekonomik Etki Araştırması’dır. Söz konusu rapora göre, İKSV 2011 yılında gerçekleştirdiği etkinlikler için toplam 2 milyon TL kamu desteği almış, buna karşılık doğrudan ve dolaylı etkilerle beraber toplam 70 milyon TL değerinde bir ekonomik etki yaratmıştır. Devlet bu etkinlikler dolayısıyla, İKSV’ye verdiği desteğin 3 katı kadar vergi gelir elde etmiştir.”

 

Haber Fotoğrafları ve Videoları
Diğer Haberler