“Engelleri bizler yaratıyoruz! Hiçbir özel gereksinim ya da bedensel engel hayata engel değil.”
Dünya nüfusunun neredeyse %15’i, Türkiye nüfusunun %7’si özel ihtiyaçlı birey. Türkiye’de 5 milyon engelli birey bulunmakta. Onların gerçekten farkında olunduğunda ve onlara engel olunmadığında neler başardıklarını biliyor muyuz?
Başarıların elbette on binlerce değerli örneği var ancak bazı örneklerimize bir bakarsak; milli yüzücülerimiz Sümeyye Boyacı ve Beytullah Eroğlu, milli atlet Avrupa Şampiyonu Zübeyde Süpürgeci, paralimpik okçuluk dünya şampiyonu Gizem Girişmen, ressam Eşref Armağan, küçük piyanist İpek Nisa Göker, psikiyatrist Sare Aydın, Ampute Milli Takımı Kaptanı Bülent Akgün, Google’dan burs almayı başaran mucit Muratcan Çiçek ve daha niceleri... Pes etmeyince, her şeyin mümkün olacağını ispat ediyorlar.
Engelleri bizler yaratıyoruz! Hiçbir özel gereksinim ya da bedensel engel hayata engel değil.
Bilinçli hak savunuculuğunu toplumun her kesimine yayabildiğimiz zaman, kriminal bir toplum olmaktan uzaklaşacağız. Bizler, katılımın farklı ölçeklerine ilişkin farkındalıklar yaratarak aslında yerel yönetimlere olumlu etki edecek haklarımızın neler olduğuna dair toplumumuzu bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 2020 yılı temmuz ayı verilerine göre Türkiye’de 2 Milyon 530 bin 376 engelli birey yaşamakta. 2020 yılı Nisan ayı Ulusal Engelli Veri Tabanı’na göre 778 bin 860 ağır engelli birey yaşamakta. Ankara’da 94 bin işitme engelli olduğu tahmin edilmekte. TÜİK verilerine göre engelli nüfusun sadece %21’i istihdama katılıyor. Engellilerin en büyük sorunları ise eğitim ve istihdam. Her 4 engelli vatandaşımızdan 1’i okuma-yazma bilmemekte. Az önce de ifade ettiğim gibi engelli bireyler hakkında toplum yeterli farkındalığa ulaştığında, gerekli imkânlar verildiğinde başarı dolu hayat hikâyelerine tanıklık ediyoruz. Bu hikâyelere yeni binlerce örnek kazandırmak yerine 4’te 1’lik gibi bir acı tabloda ısrarcı oldukça, birbirimize engel olmakta ısrarcı oldukça hiçbir engel aşılamayacak!
İlklerin ve farkındalığın başkenti Ankara’da bu farkındalığa sahip bir örneğimiz ise Ankara Kent Konseyi’mizde 1 Aralık 2019’da kurulan Engelli Meclisi’miz… “Engelsiz bir yaşam kurdum” mottosuyla bireylerin insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri için tüm sosyal ve ekonomik haklara sahip olabilmeleri adına projeler üretilmesi ve samimi adımlar atılması için yola çıkmıştır. Engelli Meclisi’miz, 19 üyeden oluşan yürütme kuruluna, 8 üyeden oluşan danışma kuruluna ve engelli haklarından kamu ve sosyal ilişkilere, kültür sanattan proje ARGE’ye uzanan 7 alt çalışma grubuna sahip. Toplamda 133 üyesi bulunmakta. Engelli Meclisi, 247 bileşenin katılımı ile teşekkül ediyor.
“Engelsiz bir Ankara” için Engelli Meclisi’miz ile SERÇEV (Serebral Palsili Çocuklar Derneği) iş birliği içinde Serebral Palsi Farkındalık Günü’nde farkındalık oluşturmak için koşu düzenledik. Pandemi döneminde çevrimiçi olarak, “Haklarımı Öğreniyorum” eğitimleri ile engelli bireylere anayasal ve sosyal hakları anlatıldı. SERÇEV Korosu oluşturduk. Ampute Futbol Takımı ve Spor Çalışma Grubu’muzla bir araya geldik. Engellilere yönelik sporların geliştirilmesi için neler yapılabilir üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Ortopedik Özürlüler Dayanışma Derneği ile farkındalık çalışmaları üzerine görüştük. SERÇEV ve ATO (Ankara Ticaret Odası) olarak E-Ticaret ve E-İhracat Eğitimi Projesi’ne başladık. EGO ve AKK (Ankara Kent Konseyi) iş birliğinde, “İşaret Dili Öğreniyorum” projesini gerçekleştirdik. Bu proje ile 4 bin EGO personeli, işaret dili eğitimi aldı, “Senin elin, benim sesim” dedi. Engelli bireylerin erişilebilirliklerini arttırmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için tasarlanmış bir yaşam kartı olan Pozitif Kart’ı tasarladık. Ankara Engelsiz Sanat Atölyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile engellilerin sanatla buluşacakları bir atölyenin kurulması için çalışmalar yapıyor. Engelli bireylerin özgürce zaman geçireceği ve kendilerine ait mekânların olacağı Engelsiz Parklar çalışmalarımız devam ediyor.