“Kent ekonomisinin gelişmesi için üzerinde hassasiyetle durduğumuz alanlardan biri de turizm. Çünkü ülkeye döviz getirmek için iki yolunuz var: Ya ihracat yaparsınız ya da turizm gelirlerini arttırırsınız.”
Türkiye’nin başkenti ve Anadolu’nun kalbi olan Ankara ekonomisinin sağlık, fuar ve kongre turizmi alanında gelişmeye uygun bir kent. Ülkemizde sağlık turizmi hastaneler, diğer sağlık kuruluşları, saç ekim merkezleri, ağız/diş sağlığı merkezleri, estetik cerrahi merkezleri, fizik tedavi merkezleri, güzellik merkezleri, SPA’lar, termal merkezler aracılığıyla gerçekleşiyor. Sağlık turizmini geliştirmek için üç alanda gelişmeye ihtiyacımız var:
• Hastanelerimiz sağlık turistini mutlu edecek şekilde hizmet verecek.
• Acentelerimiz yabancı hasta getirecek.
• Eğitimli personel de sağlık turistini sorun yaşamadan ülkesine uğurlayacak süreçte rol üstlenecek.
Ankara Ticaret Odası (ATO) olarak biz de bu kapsamda çalışmalar yapıyoruz. Sağlık turizmini geliştirmeye katkı sağlamak için Ticaret Bakanlığı’mızın desteğiyle kısa adı HİSER olan Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projesi’ni hayata geçirerek, sağlık turizmini geliştirmeyi hedefledik. Üç yıl sürecek proje boyunca, önce hizmet sektörü yani acenteler ve sağlık kuruluşlarımızın kurumsal kapasitesiyle ilgili iyileştirme çalışmaları yapılacak. ATO üyesi işletmelerden bir küme oluşturularak bu kümenin uluslararası pazarda rekabet edebilir hale gelmesine yönelik önce ihtiyaç analizi sonra da eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek. Proje sürecinde acenteler aracılığıyla şehrimize gelen ve sizlerden sağlık hizmeti alan turist sayısında önemli artışları hep birlikte göreceğiz.
Ankara Ticaret Odası olarak, kent ekonomisinin gelişmesi için üzerinde hassasiyetle durduğumuz alanlardan biri de turizm. Çünkü döviz getirmek için iki yolunuz var. Ya ihracat yaparsınız ya da turizm gelirlerini artırırsınız. Biz ikisi için de çalışma yapıyoruz. Hem ihracatımız gelişsin diye üyelerimize çeşitli eğitim programları düzenliyoruz. Hem de sağlık, kongre ve fuar turizmini geliştirmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Ankara bu konuda da öncü rolü üstlenmesi gereken bir kent ve buna hazır. Ülkenin en seçkin üniversiteleri, hastaneleri bu topraklarda. Bu topraklara dünyanın dört bir yanından sağlık hizmeti almaya gelen turistleri bu kentte tek bir delikli kuruş harcamadan gönderemeyiz. 5 bin yıllık köklü tarihiyle, her yana kolay ulaşımın sağlanabildiği, her ovasında, taşında, toprağında, sokağında kültür, sanat ve tarih olan bu kente gelen turistleri gerçekten bu kentle tanıştırmamız gerekiyor. Ankara; Ayaş’ıyla, Haymana’sıyla, Kızılcahamam’ıyla bir termal cennet. 21 üniversitemiz var. Bunların arasında uluslararası tanınırlığı olan tıp fakültelerimiz var. Özel ve kamu hastanelerimiz var ve sağlık turizmi yetkisine sahip kuruluşlarımız var. Sağlık turizmi dünyanın da son yıllarda çok önem verdiği bir turizm çeşidi. Çünkü hasta tedavi için geldiği zaman tek başına gelmiyor, tedavisi bitinceye kadar konaklıyor ve boş kaldığı zamanda çevredeki tarihi turistik yerleri geziyor. Bu nedenle sağlık turisti, deniz ve sahil için gelen turistten daha çok harcama yapıyor.
Ankara, gerçekten üstü örtülü bir hazine. Yeterince tanıtılması durumunda gerek yurtiçinden gerekse yurtdışından gelip görülmek istenen önemli bir destinasyon alacağına inanıyoruz. Dünyada her alanda olduğu gibi turizm alanında da rekabet yaşanıyor. Ülkeler, örneğin sağlık turizmi için gelen turistin iyi vakit geçirmesini sağlayacak gezi rotaları koyarak veya alışveriş imkânı sunarak veya gastronomi destinasyonları ekleyerek paketler hazırlıyorlar. Ankara için Nevşehir-Kapadokya gibi, Konya-Mevlâna gibi diğer turistik bölgelerle birlikte turizm paketleri de hazırlanabilir.
Ankara’nın sağlık turizminde önemli bir avantajı daha var: Fiyatların rekabet edebilir seviyede olması. Örneğin, saç ekimi hizmeti İstanbul’da da alınabilir, Ankara’da da. Ankara’nın fiyatı İstanbul’un gerisinde kalırken, hizmet kalitesi olarak ilerisinde bile sayılabilir. Ankara bu avantajın ilerleyen dönemde önemli bir fayda sağlayacağına inanıyorum.
Türkiye sağlık turizmi açısından dünyanın ilk sıralarda yer alıyor. 2019 yılında 662 bin yabancı hastayı konuk etmiştik. Pandemi yılı olmasına rağmen 2020 yılında bu rakam 1 milyon 200 bini aştı. Yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde edildi. Ankara da sağlık turizminde Türkiye’nin ilk beş ili arasında yer alıyor. 2019 yılında 102 bin olan yabancı hasta sayısı, pandemiye rağmen 2020 yılında artarak 106 bine yükseldi. 307 milyon dolar olan gelir de 319 milyon dolara çıktı.
Kentimizde halihazırda 129 ayrı sağlık turizmi belgeli muayenehane, özel poliklinik, tıp merkezi, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi, kamu hastanesi mevcut. 30 civarında da aracı kurum bulunuyor. ATO’nun yürüttüğü HİSER Projesi ile bu kuruluşlar arasından başvuran işletmeler, süreç boyunca ihtiyaçları olan alanlarda gelişip dünya ile rekabet ederken benzer işleri yapanlara örnek oluşturacak. Türkiye’nin geleceğinde sağlık turizminden 20 milyar dolar gelir elde etme planı ve programı mevcut. Ankara’nın da bu rakam içinden önemli bir pay alacağına inanıyoruz.