Ankara Kent Konseyi’nde Büyük Halk Ozanı Aşık Veysel Anıldı
Başkanlığı’nın katkılarıyla, büyük halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu'nun vefatının 51. yıldönümü dolayısıyla özel bir anma programı düzenlendi.
Ankara Kent Konseyi’nde gerçekleşen etkinliğe, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Aşık Veysel’in torunu Gül Eda Hür, CHP Çankaya Belediye Başkan Adayı Hüseyin Can Güner, sanatçı Selçuk Balcı ve çok sayıda davetli katıldı.
"Dedem, Geçmişin ve Bugünün Filozofudur"
Aşık Veysel’in torunu Gül Eda Hür, anma programında yaptığı konuşmada, dedesinin yalnızca kendi döneminin değil, bugünün de bir filozofu olduğunu belirterek, onun bıraktığı mirası gelecek kuşaklara aktarmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Hür, “Aşık Veysel Anadolu’dan başlayarak tüm dünyaya seslenmiş en büyük ozanlardan biridir. O, hayatın faniliğini, varlığın çeşitliliğini ve arı, duru, samimi bir dille anlatmıştır. Ben dedemi bizzat tanımasam da çok şanslı hissediyorum” dedi.
"Aşık Veysel, Toplumun Değerlerini Nakış Gibi İşlemiştir"
Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz ise “Hepimiz aynı kilimin desenleriyiz” cümlesinin muhatabıdır Âşık Veysel. Görmeden nakış gibi işlemiştir toplumun değerlerini. Kalemle tanıştırmadan, toplumun o günkü kuşaklarını da gelecek kuşakların gönlüne nakşetti. Bu yüzden çok büyük bir üstat. Dolayısıyla, gelecek kuşakların beraber yaşamlarının ilacının reçetesini de o yazdı. Aşık Veysel üzerinden tekrar kaynaşmayı, kardeşliği işlerken, Türk’ü, Kürt’ü, Çerkes’i hep Adem’in oğlu, kızı olarak görüyor. İhtiyacımız olan ilacın reçetesini aldığımız üstat, “Belki adımız kalır” dedi ve dostlar onu bugün burada hatırladı. Âşık Veysel’in hayallerinin gerçek olduğu, tekrar kardeş olduğumuz toplumdaki bütün duyguları tekrar kıyama kattığı güzellikleri yaşadığımız Ankara’da, gelecek kuşaklara bu duyguyu aktarmak dileğiyle.” diye konuştu.
"Veysel, Tüm Coğrafyalara Hitap Eden Bir Ozan"
Çankaya Belediye Başkan Adayı Hüseyin Can Güner, Âşık Veysel’in kültürünü gelecek nesillere aktarmak adına yerel yönetimlerin daha etkin bir şekilde çalışması gerektiğini vurgulayarak, “Veysel sadece kendi coğrafyasına değil, her coğrafyaya hitap eden bir ozandır. Onun sevgi dolu mesajlarını ve kültürel mirasını korumak önemlidir. Mansur Başkanımızın bugün sahip çıktığı gibi, bizler de Çankaya Belediyesi olarak bu nesle, mirasa sahip çıkacağız.” dedi
Yavaş: “Bize düşen, bu kültür mirasını damla damla bütün hücrelerimizde hissederek, gelecek nesile ulaştırmaktır”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş; somut olmayan kültür mirasının önemine dikkat çekerek Âşık Veysel’in şiirlerini derleyen Muzaffer Sarısözen’in bu anlamda önemli bir rol oynadığını ifade etti.
Yavaş konuşmasında, Türkiye’nin her köşesinden derlenen türkülerin, somut olmayan kültür mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasında büyük bir rol oynadığını belirterek “Âşık Veysel’in hayallerinin gerçek olduğu ve toplumda kardeşlik duygusunu yeniden canlandırdığı Ankara’da, mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladı.”