Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Şehircilik Bienali'nde
Türkiye’nin İlk Şehircilik Bienali: Kentte Bir Arada, Ankara Kent Konseyi’nde...
Ankara’nın kentsel dönüşümü ve şehircilik kültürünün zenginleşmesi amacıyla organize edilen Türkiye’nin ilk şehircilik bienali olan ‘Ankara Şehircilik Bienali’, Ankara Kent Konseyi binasında gerçekleşti.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kent Konseyi ve Ankara Ticaret Odası’nın ortaklığında İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı tarafından düzenlenen bienale; Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Kent Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli, İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Şenbil, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevinç Bahar Yenigül ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Deniz Altay Kaya katıldı.
Prof. Dr. Metin Şenbil: “Bienal Çalışmasıyla Artık Kuvveden Fiile Geçiyoruz”
Ankara’nın beşeri sermayesini düzenlenen bienalde bir araya getirmekten memnun olduklarını dile getiren İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Metin Şenbil, “İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı 2018 yılında kuruldu. 1990 yılından beri verilmekte olan Bilimsel çalışmaları vakıf içerisinde kendi aramızda tartışarak devam ettik. Bu zamana kadar getirdik ama hep çalışmalarımız kendi içimizde kalmış. Şimdi dışarıya açılıyoruz. Bienal çalışmasıyla artık kuvveden fiile geçiyoruz. Ankara halkıyla, Ankara halkına Ankara’ya ait olan bir bienalliği hediye etmek istiyoruz.“ dedi.
Halil İbrahim Yılmaz: “Sivil hayatın geliştiği yerlerde kentler gelişir.”
Kentlerin gelişiminin içinde yaşayan sivil halkın güçlenmesine bağlı olduğunun altını çizen Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Sivil tarafın güçlü olmadığı kentlerde aslında hayata dair cümle kurmak çok anlamsız. O hiyerarşi içerisinde nefes almanın bile tebessüme bağlı olduğu, lütfe bağlı olduğu yerlerde ne kent olur, ne demokrasi olur, ne gelişim olur, ne hayat olur. Nefes alamazsınız orada. Sivil hayatın geliştiği yerlerde kentler gelişir. Bundan 100 yıl önce demokrasi çığlığının atıldığı, hem de Polatlı’dan top sesleri gelirken demokrasi çığlığında atıldığı bu kent, 100 yıl sonra bu kadarcık bir kente dair bir araya gelmiş insanların oluşturduğu güçten mutlu olur hale geldi. Ara ara demek ki hatalı işler yaptık ki küçücük şeylerden mutlu olur hale geldi. Birinci geleneksel demedik elbette kıymetli hocalarımız ama bir ömür boyunca devam etmesi için sivil taraf olarak biz emrinizdeyiz sizin.”
Halil İbrahim Yılmaz: “Kentin Gelecek Yüzyılı İçin Sınırsız Mesai Yapıyoruz”
Bir kentin gelişebilmesi için kültür ve sanata ihtiyaç duyduğunu söyleyen Yılmaz, “Türkiye’nin ve dünyanın belki en etkili kent konseyini oluşturmuş olduk. Tüzel kişiliğimiz yok. Bütün tüzel kişiliklerin emrinde sınırsız zamanını kentte dinleyenleri ve muhatapları bulduğumuzu hissettiğimiz andan beri 2019’dan bu yana muhatap bulduğumuzu düşünerek sınırsız mesai yaparak karşılığında bir delikli kuruş beklemeden kentin gelecek yüzyılına içerik oluşturmaya çalışıyoruz. Kente karşı işlenen suçlarla ilgili değerli cümleleri bir sosyolojisinin cümlesi olmaktan çıkarıp kente yaşayan herkesin cümlesi haline getirmeye çalışıyoruz. Kentin sadece imardan, mimariden, kentleşmeden ibaret olmadığını, nefes alabilmek için kültür ve sanatın da o kentin binası kadar, yaşam alanı kadar, konaklama kadar, aşk kadar, ekmek kadar, su kadar değerli olduğunu birbirimize öğretmeye çalışıyoruz burada. Bu konulara mesafeli olan bireyler, bu konularla ilgili deneyim sahipli bireylerle bir araya geliyor ve böyle bir sonuç çıkıyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İlhan Tekeli: “İlk defa kentte siyaset dışında sivil toplum dediğimiz grup kentine sahip çıkıyor”
Ankara’da gerçekleştirilen şehircilik bienalinin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten İlhan Tekeli Şehircilik Kültürü Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. İlhan Tekeli: “Tabii bu bienal şehircilik bienali bir kentte şehircilik bienali olması ilk defa oluyor Türkiye’de sanıyorum. Ve bu bienal kelimesinin cazibesiyle anlamlı değil. Bence başka ve çok anlamlı bir yönü var diye düşünüyorum. İlk defa eğer bu bienal ilk ise, ilk defa kentte siyaset dışında sivil toplum dediğimiz grup kentine sahip çıkıyor. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu bir başlangıç ve bu başlangıcın başarısı diğer kentlerde de bunun tekrar etmesi buna özenilmesini ortaya çıkmasını umuyorum” diye konuştu.