Haberler

100. Yılında Köy Kanunu Ve İkinci Yüzyıla Aktarımı

Konferans - Ocak 2025

PANEL:

100. YILINDA KÖY KANUNU ve İKİNCİ YÜZYILA AKTARIMI

30.Ocak.2025, Ankara Kent Konseyi

 

Cumhuriyetin ilanından sonra ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı köylerin her alanda kalkınması hedefinden hareketle 18.Mart.1924 tarihli ve 442 sayılı Köy Kanunu ile köylerin idari yapılanması düzenlenmiş, köyler tüzel kişilik olarak kabul edilmiş ve geniş yetkiler tanınmıştır. (RG: 7 Nisan 1924-68)

 

Köy Kanunu’nda köylerin sınırları, köy adına kayıtlı emlak ve araziler, köyün gelirleri ve harcamaları, muhtarın, ihtiyar meclisinin ve köy korucularının görevleri düzenlenmiş, köy idaresinin organları olan muhtar ve ihtiyar meclisinin seçiminin usul ve esasları belirlenmiştir. Köy Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle köylerde kapsamlı bayındırlık faaliyetleri başlamıştır. Su tesisatları, çeşmeler, köy konuk odaları, pazar yerleri, dükkanlar, meydan yerleri, hamamlar yapılmış, binlerce ağaç dikilmiş, yollar yapılmış, köprüler inşa edilmiş, var olan okullar, köprüler onarılmış köylerin sınırları çizilmiştir. Böylece köyler arasındaki yol, su eksikliği, sağlık şartlarının olumsuzluğu, çocuk ölümlerinin fazlalığı, okul ve öğretmen ihtiyacı gibi pek çok önemli sorun çözüme kavuşturulmaya başlanmıştır. 18 Mart 1924 tarihli Köy Kanunu’nun en önemli maddesi, yabancı gerçek ve tüzel kişilerin köylerde arazi ve emlak almalarını yasaklayan 87’nci maddesidir. Bu maddeye göre; “Türkiye Cumhuriyeti tabiiyetinde bulunmayan gerek şahıslar gerek şahıs hükmünde olan cemiyet ve şirketlerin (eşhas-ı hususiye ve hükmiye) köylerde arazi ve emlak almaları memnudur.” 2000’li yıllardan sonra Köy Kanunu’nda yapılan değişikliklerle yabancı gerçek ve tüzel kişilerin köylerde arazi ve emlak almalarını yasaklayan düzenlemeler kaldırılmış ve böylece yabancılara taşınmaz edinmenin yolu karşılıklılık şartı aranmaksızın açılmıştır.

 

30.Ocak.2025 tarihinde (Saat:13.30-17.00 arası) Ankara Kent Konseyi binasında gerçekleştirilecek “100. YILINDA KÖY KANUNU ve İKİNCİ YÜZYILA AKTARIMI” panelinde Köy Kanunu’nun 100 yılda geçirdiği değişiklikler farklı boyutları ile ele alınıp tartışılacaktır. Kanun’da yaşanan değişikliklerin (özellikle 2012 yılında çıkarılan 6360 Sayılı “Büyükşehir Yasası” ile) köy kavramını ve köylerin işlerini sosyo-ekonomik ve kültürel açılardan nasıl etkilediği ve bu değişikliklerin köylere neler kazandırdığı ve kaybettirdiği tartışılacaktır. Cumhuriyet’imizin İkinci Yüzyılında köylerin korunması, canlanması ve kalkınması için KÖY KANUNU çerçevesinde neler yapılması konusunda öneriler ortaya konulacaktır. Burada ana çıkış noktası; Köy Kanunu’nun 100. yılında, Cumhuriyet’imizin köye, köyde yaşayan vatandaşlarımıza, köyün karşılıklı iş birliği ile kalkınmasına verdiği önem ve bunu geleceğe taşımak biçimindedir.

 

Panel; Ankara Kent Konseyi (AKK), Ankara Büyükşehir Belediyesi, AKK Bölgesel Kalkınma Çalışma Grubu, Yerel Yönetim Araştırma Yardım ve Eğitim Derneği (YAYED) ve KIRKYOL Kırsalda Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde yapılacaktır. Panelin sonunda bir forum düzenlenecektir.

 

Tarih: 30.Ocak.2025, Perşembe, Saat: 13.30

Mekân: Ankara Kent Konseyi, Opera-Ulus

Haber Fotoğrafları ve Videoları
Diğer Haberler